ACHTER DE SCHERMEN: DRAAGT EEN CLUBMANAGER ALLE VERANTWOORDELIJKHEID OP EEN AVOND?

In de serie ‘Achter de Schermen’ lichten wij iedere week een nieuwe functie binnen de club uit. Van stagemanagers tot barpersoneel tot de Buddha. Want hoeveel drinkt een barman op een avond? En is een stagemanager ook verantwoordelijk voor technische problemen? Dit zijn de intrigerende verhalen van de mensen die werken op onmogelijke tijden. Zo geven wij een kijkje in de keuken van het nachtleven.

Tekst door : Jesse Moes

Vandaag: Giovanni Nunes, 23 jaar en clubmanager bij BASIS.

“Het is belangrijk dat je als clubmanager de veiligheid en plezier van je gasten waarborgt. Maar ook dat van je personeel, bewaking, administratie en jezelf natuurlijk.”

Goeiemiddag meneer Nunes. Vertel eens, naast social influencer en fulltime visionair werk je ook als clubmanager bij BASIS. Kun je hier iets over vertellen?

“Haha visionair ook echt. Maar ja hoor dat kan ik wel. Momenteel werk ik als clubmanager van BASIS, wat inhoudt dat ik mij vooral bezig hou met administratieve zaken, zaalverhuur op doordeweekse dagen, het opstellen van contracten en bijhouden van financiële administratie. Dat soort dingetjes een beetje. En sporadisch, nou eigenlijk gewoon vaak, draai ik een avond als bedrijfsleider en ben ik eindverantwoordelijke voor een soepel verloop van de clubavond. Met oortje en al.”

En waar ben je dan precies verantwoordelijk voor op een avond?

“Allereerst de veiligheid en vooral het plezier van de bezoekers. Maar ook bijvoorbeeld dat artiesten zich thuisvoelen, het personeel blij is, de beveiliging zijn werk goed doet en contact onderhouden met de gemeente en omwonenden is heel belangrijk. Eens in de zoveel tijd hebben we een zogenaamd POHU overleg, wat staat voor Partijen Overleg Horeca Utrecht. Hierin wordt besproken hoe de veiligheid gewaarborgd kan worden, overlast kan worden beperkt en hoe de scene er voor staat in Utrecht.  Wel belangrijke zaken wanneer je een club goed draaiende wil houden.

 (Gio houdt de club goed draaiende.)

Hoe staat de Utrechtse scene er momenteel voor?

Goed, ik denk dat de scene in Utrecht best flourisht… Hoe noem je dat ook alweer? Ja bloeit. Ik denk dat de scene dus best bloeit. Er zijn genoeg frontmannen die het voortouw nemen zoals een Wouter S en Samuel Deep. BASIS probeert natuurlijk bij te dragen aan de scene en ook de rol van muzikale opvoeder op zich te nemen. Wat is een vette techno-avond? Wie zijn de tofste artiesten? Dat soort vragen stellen wij onszelf continue. Afgelopen weekend hostte we een stage op By The Creek Festival en daar merkte je wel dat het publiek steeds meer geïnteresseerd is in verschillende muziekgenres. Wat heel tof is om te zien.

Heb jij persoonlijk bijgedragen aan By The Creek?

Ik was productiemanager van BASIS en alle communicatie verliep dus via mij. Verder heb ik met Niels en de anderen de promo in het oog gehouden. En die diversiteit binnen mijn functie vind ik enorm tof. Dat ik naast mijn administratieve werk ook bijdraag aan de hosting op een festival, en dáárnaast weer meedenk over een toffe, creatieve invulling bij BASIS. Bijvoorbeeld een Comedy Club of een expositie-avond. Iedereen heeft zijn eigen taakomschrijving maar tegelijkertijd wordt er zoveel input geleverd vanuit verschillende standpunten, dat maakt het tot een uniek samenkomen. Ik weet niet of dat bij iedere clubmanager trouwens zo gaat hoor.

Heb je voor dit werk een muzikale en technische achtergrond nodig?

Niet per se achtergrond, maar je moet er natuurlijk wel affiniteit mee hebben. Muziek vind ik gewoon heel vet. Of het nou een studentenavond is met hitjes of een credible avond hier in BASIS, ik kan er helemaal in opgaan. Wat betreft het technische gedeelte heb ik er ook wel enige kennis van. Tuurlijk is het niet ontoereikend en is er een plafond, alleen ik probeer die bovengrens wel telkens een beetje te verhogen. Het begon met het aansluiten van een CDJ en ik leer gaandeweg steeds meer over techniek. Ik kan zelf alleen niet draaien, maarja er zijn al genoeg DJ’s.

We hebben het al de hele tijd over BASIS, hoe ben je er eigenlijk terecht gekomen?

Via Jorn. Ik werkte hiervoor bij een andere club in Utrecht en heb toen uiteindelijk de overstap te maken. Eigenlijk zet je met je beste vrienden de tofste dingen neer. Je leert hele leuke mensen kennen zoals jij (de slijmbal) en Myron. Maar eigenlijk ben ik ook gewoon fan van BASIS. We proberen echt iets nieuws neer te zetten. Niet alleen qua programmering, maar ook op creatief vlak en de look and feel van de club. Dat is ook wel één van de redenen dat ik ben overgestapt. Ik ben Jorn ook nog steeds ontzettend dankbaar voor het bieden van die kans.

Hoeveel uur per week werkt een clubmanager?

Als ik een nacht meepak dan is het rond de 32 uur per week. Wel een fulltime job dus eigenlijk. Eigenlijk moet ik dus ook voor 11 uur op kantoor zijn haha. Omdat je in het weekend tot in de vroege ochtend werkt, kan het doordeweeks lastig zijn qua kantooruren. Maar de meeste bedrijven sluiten gewoon om 17:00 á 18:00 uur en daar moet je wel rekening mee houden. Je kan wel moe zijn alleen alles blijft rollen, wanneer je dan een schakel mist is dat alleen maar kut voor jezelf. Niet zo janken en gewoon gaan werken.

Wat is het meest bizarre wat je hebt meegemaakt tijdens je werk?

Pff ik heb wel echt veel meegemaakt. Dat een gast stond te pissen op de dansvloer of dat er twee chicks naakt de wc uit komen lopen. Ja dat soort bizarre dingen gebeuren maar dan moet je die mensen direct uit de club zetten. Of tenminste dat heb ik maar overgelaten aan de bewaking. Maar die gast die aan het plassen was op de dansvloer vond ik het raarst. Het taboe voor mij om mensen naakt te zien is inmiddels wel doorbroken, maar Nederland blijft toch een beetje preuts wat dat betreft. Darkrooms en dergelijke gaan ‘m nog niet worden hier. Ik ben heel open minded en denk dat je je niet hoeft te beperken in sommige opzichten. Seksuele opzichten.

(Gio in opzichten. Seksueel ook.)

Zou je zelf naar een swingersparty gaan?

Poeh, misschien wel met een partner. Ik zou er sowieso niet cold-feeted instappen en je moet wel echt geïntroduceerd worden. Maar om een keertje mee te maken, ja waarom niet?

Nou let’s go dan. Nee we dwalen lichtelijk af, wat is je all time favorite set eigenlijk?

AnD!!! Ik hou echt van die gasten. En dan hun set op Awakenings Electric Deluxe 2014. Deze dus:

(Dit is wat fangirl Gio ervan vond. 68 likes en 1 hartje overigens.)

Foto: Fangirl Giovanni

Wil je verder nog iets van het hart? Als echte visionair.

Nou, als clubmanager onderhoud je dus veel contact met verschillende partijen. Van leveranciers tot aan ambtenaren en omwonenden. Het lijkt mij het tofst om met al die partijen samen een goede wisselwerking te kunnen bewerkstelligen en die dan ook goed te kunnen waarborgen. Een wisselwerking die de basis (ha ha) moet vormen voor een sterke en kwalitatief goede clubscene en clubcultuur. Dat is mijn hoop voor de toekomst. Dat wij in samenwerking met de gemeente, de politie, de leveranciers, de bezoekers maar ook de artiesten en de bookingsbureau’s, de Utrechtse clubscene en clubcultuur steeds kunnen verbeteren. Om dat te bereiken met je beste maatjes en collega’s is toch wel een van mijn ambities. Hoe tof zou het zijn om Utrecht als gruwelijke clubstad Europees of zelfs wereldwijd op de map te zetten?!

Dankjewel Gio!

Jij bedankt.