De echte disco-dj onderscheidt zich tegenwoordig met zijn crate dig-vondsten. Uren spitten in een zweterige tweedehandsplatenzaak, op zoek naar dat ene obscure pareltje uit bijvoorbeeld Papoea-Nieuw-Guinea. Jeroen Woertink en Rob Scholtens van Pablo Discobar Soundsystem zijn niet anders. Hoe en waar zoeken de heren naar ‘nieuwe oude’ platen?
Tekst: Joris Knikkink
De revival van de klassieke disco zagen we een paar jaar geleden groeien in de club- en festivalscene. Hoe staat het er nu mee, is de animo nog steeds groeiende?
Rob: Het is zeker nog groeiende. Er komt zoveel nieuwe muziek uit in dat genre, maar ook edits van oude discoplaten. Het is om dit moment eigenlijk nog veel ‘erger’ dan twee jaar geleden. Iedereen is er weer ingedoken.
Hoe verklaren jullie dat?
Jeroen: We zitten hier in Utrecht 25 minuten af van de ‘disco capital of the world’ (Amsterdam, red.) Dat staat nergens geschreven, maar daar zitten zoveel artiesten die in de disco zitten: Rahaan, Red Greg. Maar ook partijen als: Zeezout, Cartel, Brighter Days. Zij hebben ons ook laten zien wat voor een dikke shit er op dit moment gaande is op disco-gebied. We delen die passie en dan krijg je muziek van bijvoorbeeld Ron Trent, Marcellus Pittman en Jamie3too6.
Pablo Discobar Soundsystem is twee jaar geleden ontstaan uit een samenloop van omstandigheden op foodfestival Spek en Bonen. Jullie ‘moesten’ opeens disco gaan draaien. Waren jullie voordien eigenlijk al into disco?
Rob: Ik heb het eerder als gitarist in veel bandjes gespeeld. Toen heb ik me ook al in disco verdiept. Maar disco draaien deed ik niet. Toen we begonnen met Pablo Discobar kenden we de disco uiteraard wel.
En dat begon met de klassieke disco zoals Earth Wind & Fire?
Jeroen: Ja, precies. Platen van Earth, Wind & Fire zaten bij onze eerste optredens in de tas.
Nu willen we mensen ook nieuwe muziek laten horen en draaien we niet meer de hele avond Donna Summer, bij wijze van spreken.
Rob: Hitjes kent iedereen. Maar wij proberen ons te onderscheiden door het publiek als het ware te vertellen: We hebben heel goed gezocht en dit is wat we hebben. We hopen dan dat mensen het niet kennen, maar wel heel vet vinden.
Veel dj’s die disco en funk draaien zijn fanatieke crate diggers. Zijn jullie dat ook?
Jeroen: Ja, dat kun je inmiddels wel stellen. Ik ben begonnen met het draaien van house en kocht toen heel veel platen op goed geluk bij kringloopwinkels. Dan kwam ik thuis, zette ik de plaat op en dacht ik: wat the fuck is dit? Dit slaat helemaal nergens op. Maar nu ontdek ik die platen opnieuw en kom ik erachter: dit is eigenlijk teringharde disco! San Proper raadde in een interview ooit aan om je oude platen, die je eigenlijk al af geserveerd hebt, opnieuw te luisteren.
Hoe ver gaan jullie in het carte diggen? Gaan jullie ook naar bijvoorbeeld Afrika of Brazilië voor nieuwe platen?
Rob: Dan moet BASIS ons echt veel meer gaan betalen, haha.
Jeroen: San Soda vertelde me dat hij drie weken naar Brazilië is geweest. Daar heeft hij in enorme archieven drie weken lang zitten spitten. Hij heeft ook een edit gevonden van een of andere Israëlische artiest die een cover heeft gemaakt van Off The Wall van Michael Jackson.
Hij wilde het uitbrengen, maar kon de eigenaar van de muziek niet vinden. Hij heeft het uiteindelijk toch uitgebracht. Maar goed, dat soort reisjes zouden wij ook graag maken.
We zijn pas geleden wel naar Antwerpen geweest. Daar hebben we alle platenzaken afgelopen. Maar ze bleken allemaal dicht! Uiteindelijk ging er eentje open: Wally’s Groove World. Dat was echt awesome, daar hebben we hele dikke shit gevonden. Het was een warme dag en we zaten enorm te zweten. Ik ging bijna over m’n nek, haha.
Hebben jullie een favoriete platenzaak?
Rob: Thatz-It Records in Rotterdam. De eigenaar is een wandelende encyclopedie.
Jeroen: We kwamen daar voor de eerste keer, we hadden nog maar net ‘goede morgen’ gezegd toen hij zei: ‘Jongens, ik moet zo nog even weg. Letten jullie even op de zaak?’
Toen zaten we daar op die winkel te passen.
Rob: Hij zit zelf ook de hele dag op Discogs te kijken en zegt dan vaak: ‘Dit is een vet plaatje voor jou.’ Hij heeft ons echt leren kennen en weet wat we vet vinden.
Jeroen: We zijn er de eerste keer zes uur gebleven en hebben op een gegeven moment pizza’s besteld. Ik geloof dat we met 84 platen naar huis zijn gegaan.
Hebben jullie daar ook een vondst gedaan waar jullie nu bijzonder trots op zijn?
Rob: Voor mij Crowd Control van Trouble Men. Een housy-track, maar wel met een echte disco-groove.
Jeroen: Voor mij een hele toffe edit van Michael Jackson’s Off The Wall. Die heeft een hele lompe baslijn en een sicke drive. Ik heb ‘m nu zo vaak gedraaid dat ik ‘m bijna niet meer durf op te zetten.