INDIANEN-BROERS JULIAN ALEXANDER & SAMUEL DEEP OVER HUN EIGEN AVOND IN BASIS: TRIBES

Samuel Deep (Sylvestro) & Julian Alexander zijn niet zonder reden beiden muzikaal aangelegd. Naast hun passie voor muziek, de roots van Surinaamse Indianen en hun affiniteit met de opkomende, Utrechtse dance-scene zijn deze twee artiesten namelijk broers van elkaar. En wat verbroedert er nu beter dan samen je passie uitdragen naar publiek. Juist, de broers geven hun eigen clubavond in BASIS genaamd Tribes. We hadden een gesprek over de Utrechtse scene, Indianen en natuurlijk hun eigen avond Tribes.

Jongens, hoe is deze clubavond uit de lucht komen vallen?

Syl: Nou eigenlijk zoals je zelf al zegt: heel ongepland. We hadden wel al langer het idee om samen een avond te organiseren, omdat we samen ook veel gigs doen, waaronder all-nighters. Yogh (mede-oprichter SlapFunk) en die jongens van BASIS hebben ons daar ook enorm mee geholpen. Met dit concept kunnen we een grote headliner uitnodigen die wij zelf echt heel vet vinden.

Julian: Maar dat kenmerkt het concept ook wel direct: niet teveel regeltjes en het moet een spontane, laagdrempelige avond zijn waarin je iedere editie weer opnieuw wordt verrast.

Voor de eerste editie nodigen jullie Seb Zito, mede-oprichter  van FUSE label, uit in BASIS. Is dit de muzikale kant die jullie op willen gaan met Tribes?

Syl: We willen niet per sé één kant op gaan met het concept. Wij hebben nu Seb Zito geboekt omdat wij hem zelf heel vet vinden en Julian ook een EP gaat releasen op zijn label. Er is dus wel een connectie tussen ons en Seb en dat zal bij alle artiesten die wij boeken voor Tribes zo blijven. Het liefst wil je gewoon de hele avond Back2Back2Back staan en met z’n drieën echt een eenheid vormen. Zo daag je elkaar ook uit en kom je tot nieuwe muzikale hoogtepunten.

Julian: We willen ook geen hele strakke timetable, het moet allemaal wat vrijer blijven. Samenhorigheid is heel belangrijk en door met z’n drieën te draaien kan het hele verrassende dingen opleveren. Qua muziek is het ook heel erg breed, van house tot techno tot techhouse en alles ertussen in. Maar we houden wel altijd een vooruitstrevende visie erin. Bijvoorbeeld door met vernieuwende platen te komen die wel uit een dieper verleden zijn opgedoken. Op die manier kan de bezoeker ook iedere editie weer kennismaken met artiesten en platen die ze nog niet eerder hebben gehoord.

En dat vernieuwende is ook de ervaring die jullie bezoekers willen meegeven?

Syl: Mensen moeten gewoon naar die avond komen en zien dat er veel gespeeld gaat worden met de platen. Kijk, de Utrechtse scene is de afgelopen jaren iets gedaald, dat is gewoon een feit. Het moet een avond worden waar je blij verrast wordt, een avond waar je zo even naar binnen kunt lopen zonder dat je per se weet wie er draait. Tribes wordt qua boekingen heel divers, maar zal altijd de garantie geven dat het een leuke avond gaat worden. Als de mensen van onze sound houden, zullen ze ook van de headliner houden.

Julian: Maar wij zijn zelf heel divers, en wanneer ik zelf afsluit doe ik soms het laatste halfuurtje ook wel techno. Samuel en ik gaan zelf gewoon mee met de artiest om hem ook comfort te bieden. We willen de artiest zich thuis laten voelen en goed inwijden, hij is immers te gast bij ons.

Over muzikale diversiteit gesproken: jullie roots liggen eigenlijk in Suriname. Speelt dit een grote rol in jullie muzikale vorming?

Syl: Ik voel me eigenlijk heel Indiaans. En die visie neem ik eigenlijk altijd mee in alles wat ik doe. De Westerse samenleving staat op het eerste gezicht ver af van de primitievere, Indiaanse levensstijl. Maar met bijvoorbeeld muziek blijft het heel puur. De Indianen hadden vroeger drums, panfluiten en andere fluitinstrumenten. De mensen dansten daar ook en lieten zich helemaal opgaan in de muziek. Wij doen dit ook alleen hebben we nu clubs, platenspelers en meer technische dingetjes. Maar het blijft heel erg oer, muziek maken waarbij je in een soort trance kan raken. Dus ja, de muziek wordt zeker beïnvloed door mijn roots.

Nog een laatste woord over jullie eigen avond:

Julian: Het is ook gewoon leuk om bij te dragen aan de Utrechtse scene en met Tribes willen we het publiek dus echt kennis laten maken met onbekendere artiesten. Het zou leuk zijn als we een vaste community kunnen opbouwen zodat er echt een band ontstaat tussen bezoekers en artiesten.

Syl: Kom gewoon gezellig langs en laat je verrassen, sta open voor de nieuwe muzikale ervaringen. En nu ik het er zo over heb, heb ik er ook fuckin’ veel zin in eigenlijk. We gaan er een hele mooie avond van maken.

PS: Meld je hier aan voor de eerste editie van Tribes en houd de pagina in de gaten voor winacties van o.a. EP’s, totebags, stickers en natuurlijk gastenlijst voor het event.