Interview: Djoa [ANAGRAM]

DU man achter ANAGRAM..

We houden het lekker buitendeurs ditmaal, in het zonnetje en in die heerlijke, nét iets te harde Hollandse wind. Ik zit met Djoa aan de waterkant van een hip cafeetje in Amsterdam (alles is tegenwoordig hip), zwoel te kijken naar het water. Lekker romantisch gap, eerst een biertje en een babbeltje over de verknipte koetjes en kalfjes van vandaag, dan de real talk. Voor echte mannen en voor iedereen die al die poespas en fuckin’ glittertjes nou wel een beetje zat is. Er moeten ook eens serieuze dingen worden gezegd verdomme.

Djoa! Joo man, dit is misschien wel de beste plek om een interview te doen.

Ja, tis heel chill hier, lekker aan het water zo, prima. Ik kom net uit m’n werk, even een beetje relaxen. Ook weer 40 uur gewerkt deze week, wat opzich wel chill is aangezien ik het geld kan stoppen in projecten die ik écht leuk vind.

Zoals Anagram?

Juistenem.

Maar studeren zit er niet meer bij dus?

Nee, dat heb ik wel gedaan trouwens: een half jaartje Pedagogiek op Inholland. Maar dat was meer omdat mijn vader het ook heeft gedaan en iedereen zegt dat ik wel lekker kan communiceren. Het ding is alleen dat die studie zelf ook veel mensen aantrekt met eigen struggles, en ik had dat niet zo erg, die struggles. Dus ik kon me er moeilijk aan relateren. Het is ook meer een verwerkingsproces voor sommigen, die hele studie, dan dat je er daadwerkelijk wat leert.

En wat als het nou toch allemaal niet lukt?

‘Dan ga ik naar Indonesië, naar m’n roots. De inwoners daar hebben zo’n relaxed leven, helemaal weg van de Westerse cultuur. Ik ga dan lekker surfles geven aan toeristen en vooral genieten van de natuur. Ken je dat trouwens, een Koh Panggan tattoo? Dat is als je op je bek gaat met de scooter en je een zieke schaafwond eraan over houdt. Ja dat zijn wel dingetjes, die scooters in Azië. Het gaat echt leip hard, 180 cc en gaan. Dan is het fietsen hier in Nederland toch iets relaxter.’

Om even in Nederland te blijven, hoe kijk je zelf tegen de Westerse cultuur aan?

Ik vind het een beetje kuddegedrag eerlijk gezegd. Kijk, in Berlijn heb je het ….magazine gewoon op elke straathoek liggen, hier komt het er een beetje bij. Daar is het gewoon zeg maar, helemaal geïndoctrineerd in de samenleving, het ís daar echt cultuur. Niks ten nadelen van Nederland hoor, maar hier denken we gewoon wat economischer en daardoor gaat iedereen ook mee met de hype. Het verkoopt en is allemaal veel commerciëler. Amsterdam ziet het als vermaak en in Berlijn is het de cultuur.

Welke hype dan?

Dat hele onserieuze gedoe bijvoorbeeld. Het is zo in ons blijven hangen, dat we nu een soort cultuurswitch maken naar super sarcastisch. Veel organisaties organiseren hun evenementen ook op die manier. Die zijn allemaal heel erg schreeuwerig en bedenken de lijpste marketingstunts om het te promoten. Onserieus zijn is nu niet meer dom maar juist cool en dat was drie jaar geleden nog niet echt zo. Het is nu bier zuipen en met je vrienden chillen, iedereen kan nu juíst uit z’n eigen comfort zone. Want als iedereen schreeuwt, dan val jij niet op toch?

Ja, ik snap helemaal wat je bedoelt, het is eigenlijk gewoon een simpel marketingtrucje wat er wordt toegepast. Maar zijn jullie daar anders in?

Wij proberen wel echt een hele experience mee te geven om het zo maar te zeggen. Wat voortgekomen is uit Reaktor, waarmee we echt alleen 2500+ evenementen doen om die experience ook daadwerkelijk mee te geven. Ik kan de hele sfeer rondom Reaktor vooral waarderen, het feestje is ook nooit afgelopen als het klaar is, nee mensen chillen nog in auto’s, gaan nog naar afters en zijn niet in staat om te slapen. De combinatie van Duitse productie kwaliteit en de intensiteit a la Hardcore events zorgt ervoor dat mensen best heel ver gaan. Altijd lachen toch?

En hoe past Anagram daar in?

Ik zeg het altijd zo: we doen vooral wat goed voelt. Kijk, sommige organisaties hebben een hele filosofie en mooie omschrijvingen erbij maar uiteindelijk werkt het niet. Ze kijken dan teveel naar wat er om dat moment ‘in’ is en passen daar hun formule op aan. Maar ja, na een tijdje is iedereen erop uit gekeken en loopt zoiets niet meer. Het gaat bij Anagram echt om de gut-feeling die we gebruiken om onze concepten een soort pure kracht mee te geven. Als het goed voelt doen we het, anders niet.

Als laatste dan: hoe zou je de sound van Anagram omschrijven? Wat kunnen we vrijdag een beetje verwachten?

Het is een beetje futuristische techno denk ik zo. Of nee wacht, progressive elektronic music. Gap het wordt sowieso sick, en iedereen moet gewoon komen naar die lekkere rauwe locatie waar Utrecht trots op mag zijn.

Écht als allerlaatste dan. Kunnen we nog even een fotootje maken?

‘Ja tuurlijk! ‘T is best fatoe als ik in een prullenbak graai anders? Op zoek naar doekoe voor m’n label’

Hou je van rauwdauw, stampen, uit je naad gaan en van zonsopkomsten? Dan is dit voor jou, nu hier, hard op je plaat en heerlijk lekker doorgaan. Dit is de Soundcloud van Anagram. There you go, alleen voor mensen die klaar zijn met poespas en fuckin’ glittertjes.

Always loving, Boeddha Bhas