INTERVIEW PRUNK & LUUK VAN DIJK

Ik interview voor de verandering twee artiesten tegelijk maar wel los van elkaar. Dus als je nu ineens in het midden denkt van “HUH?! Waarom gaat het ineens over quantum fysica en net ging het nog over uitpuilende kasten met peperdure schoenen? (Want tja, dat wil je natuurlijk weten van artiesten). Dan komt dat doordat ik halverwege geswitcht ben op Luuk. Niet ikzelf, het klinkt een beetje vies als ik switch op Luuk, maar het interview. Goed, helemaal hartstikke gezellig allemaal en ik werd ook gewoon bij de heren thuis uitgenodigd. Geen decadente theehuizen of koffieshops, maar knusse thuisstudio’s en vriendinnetjes.

He Prunk, thanks voor je tijd. Chill huisje heb je hier.

Ja ik woon al een tijdje met m’n lieve vriendin samen, lekker burgerlijk buiten Amsterdam. Dat doorhalen en feesten heb ik ook een hele tijd gedaan maar dat is niet meer aan mij besteedt. Op een gegeven moment moet je daar van afstappen, want anders kan je gewoon niet op een volgend level komen. Alleen dat is nog best lastig, omdat het altijd gezellig is. Van het één komt het ander en voor je het weet wordt je wakker op het vierde feestje van die dag. Ach, gezellig is het wel.

Produceer je al je muziek vanuit hier?

Ja het meeste gewoon vanuit m’n thuisstudio. Deze track heb ik net af, die moet je echt even horen man *Zet nieuwste, groovy deephouse track op. Kijk, ik heb dus dat stukje uit Snatch gesampled: “Fish and chips, bad weather, Mary fuckin Poppin’s, you know; London.” (Snatch is echt een geweldige film trouwens , als je ‘m nog niet hebt gezien, shame on you). En zo maak ik wel meer tracks hier. Ik ben trouwens ook m’n eigen record begonnen ‘PIV records’ heet het. PIV staat voor Prunk Invites en we doen ook eigen feesten in de marktkantine.

Lekker ambitieus hoor, maar miste deze sound dan nog volgens jou?

Ja dat gevoel had ik wel. Er is nu een grote verschuiving richting techno gaande en dat is opzich prima, alleen daardoor wordt de disco en house soms een beetje in het niets gesteld. Ik probeer met PIV records simpel gezegd muziek te releasen waar je vrolijk van wordt, wat ook leuk is in een bar of een café. En ik kan lekker m’n eigen visie doordrammen omdat het mijn eigen bedrijf is. Daar hou ik van als ondernemer.

En je bent van jongs af aan al bezig met je eigen ding?

Ja, toen ik 16 was begon ik dus als dj. Toen had ik een hitje en mocht ik op StarBeach krijgen, wat toen echt helemaal geweldig was natuurlijk. Ik heette toen nog Prunk le Funk en was daar een beetje naam mee aan het maken. Tot ik op een gegeven moment ook m’n bijbaantje had opgezegd en echt een jaar lang heel weinig inkomen had. Ik heb toen alles op alles gezet om muziek te maken en nu is het wel goed gekomen, mag ik toch wel zeggen. Kijk, al vind jij vissen heel leuk, of ben je vuilnisman, wanneer dat je passie is en je er vol voor gaat dan wordt je daar een professional in. Dit klinkt heel cliché, maar zo had ik het met muziek.

Clichés zijn niet voor niets waar. Waar heb jij je succes vooral aan te danken?

Ik geloof heel erg in quantum fysica, en dat houdt in dat alles met elkaar verbonden is. Eigenlijk een soort karma. Dus wanneer jij veel geeft, krijg je ook veel terug. Ik heb in mijn vroegere jaren ook nog wel met Hardwell en Benny Rodriguez op een podium gestaan. Soms vragen mensen me ook: “Hoe komt het dat je nooit zo groot bent geworden als Hardwell?” Maar dat komt puur doordat ik voor de muziek heb gekozen. Stel je tekent bij zo’n heel groot, commercieel label, dan zit je eraan vast. Je moet dan heel erg binnen de kaders gaan draaien en dat heb ik nooit gewild. Maar om terug te komen, ik heb dus heel erg mijn eigen visie vastgehouden en ben daar echt vol voor gegaan, dat heeft goed uitgepakt.

Oohja en ik ben ook PIV begonnen om zo een community van artiesten te creëren die hetzelfde over muziek denken. Zo bouw je ook connecties op en kan het handig zijn voor later. Dat is dat quantum fysica stukje, dat alles weer met elkaar is verbonden. Zo ben ik eigenlijk ook bij BASIS terecht gekomen omdat ik die jongens al een tijdje ken en het heel tof vindt wat ze allemaal doen. Zij hebben ook erg hun eigen visie met BASIS en streven dat na. Ze willen Utrecht een nieuwe sound laten proeven en dat waardeer ik heel erg.

Holy shit, immens veel schoenen.

Ja dat klopt man. Ik heb er hieronder ook nog een paar staan, wacht effe hoor *Luuk trekt nóg een paar roze schoenen onder zijn bed vandaan. Ik zweer het die gast heeft echt belachelijk veel sneakers maar echt dat je er bang van wordt.* Ohnee, deze heb ik voor m’n vriendinnetje gekocht maar ja ik heb wel een schoenenfetisj zou je kunnen zeggen. Heel veel van Marktplaats of outlet stores, dan betaal je gewoon veel minder. En toen zei m’n moeder ineens van: “Maar je ziet die schoenen toch niet tijdens het draaien?” Hahaha, vond ik wel geestig, toen ben ik ook maar petten gaan sparen ja.

PS: de oplettende lezer weet dat hierboven het moment was waarop geswitcht werd tussen quantum fysica en uitpuilende schoenenkasten.

Goed, los van de schoenen. Hoe staat het met de muziek? Ook net een EP uitgebracht natuurlijk.

Ook dat is helemaal waar. Heel tof dat die EP zo goed werd ontvangen en gesupport door grote artiesten als Hector Couto en Joris Voorn. Roush heeft dat heel goed gemanaged de vorige keer dus nu heb ik alle vertrouwen in ze. Er komt trouwens heel snel een nieuwe EP ook uit en nog meer muziek en… fuck, je bent wel de eerste die dit weet man. Maar die tracks zijn zo sick, ik heb heel veel liggen. Wacht ik laat je gewoon wat horen.

Ik zou hier een heel promotiepraatje kunnen houden over muziektechnische aspecten van de tracks, en welke influence ‘t heeft enzo. Maar dan krijg je er geen gevoel bij, geen geluid bij de tekst. Ik wil de track daarom graag vergelijken met een strakke, paarse discobroek die zingt. Geen glittertjes, dat wordt een beetje too much, maar de tracks zijn strak, ontbreken niet aan een beetje vunzige disco/house en de vocalen worden loepzuiver ingezongen. Het zijn clubbangers, voor ‘s winters in de club. En als je dan die club inkomt, uit het gure weer met noordoostelijke pleuriswind en regen die áltijd nat is, en je hoort dit nummer van Luuk. Dan glij je zo die paarse discobroek in, opgewarmd en verblijd door de muziek. Voel je de warmte?

Klinkt echt heel tof man! En die maak je dan in je studio?

Nee ik zal je dus iets leuks vertellen, ik produceer het beste met gewoon m’n koptelefoon op. Als ik hier in m’n thuisstudio die speakers aangooi komt de buurvrouw weer klagen, en met m’n koptelefoon heb ik een chille vibe voor mezelf. Het is ook handig als ik naar m’n vriendin in Tilburg aan het treinen ben. Koptelefoon op, even chillen en tegen de tijd dat ik daar aankom heb ik al een opzetje of whatever af, dat is zo lekker. Ik heb de afgelopen drie á vier maanden zoveel tracks gemaakt die klaar zijn om te releasen. Nu kan ik me weer even focussen op m’n sets, daar valt nog veel op te halen.

Tot slot, wat kunnen we vrijdag verwachten tijdens je set met Prunk en Chris Stussy?

Ja ik draai wel vaker met ze en we zijn gewoon goed op elkaar ingespeeld. Nu hebben we dan een timetable maar het lijkt mij ook wel een keertje tof om lekker nonchalant een beetje af te wisselen. Ik vind het sowieso een fijne plek om te staan, ik voel me er thuis en dan draai je ook gewoon lekker. Ooh, en mensen kunnen gezellig langskomen om, tja, gezellig te komen doen, niet te serieus en let’s go man.

Thanks Luuk! Ik zie je vrijdag.

Jij heel erg bedankt.

Always Loving,

Boeddha Bhas