INTERVIEW MET ROD EN TRIPEO

ROD en Tripeo verzorgen unieke all nighter in BASIS

‘Vriendschap is een illusie’, zo zong een befaamd Utrechts duo ooit. Maar dat tweetal rekende buiten Benny Rodrigues (ROD) en Darko Esser (Tripeo). Deze draaiende vrienden inspireren elkaar onuitputtelijk. Hun chemie heeft een geluid en dat kun je zaterdag 13 mei horen in BASIS. Daar draaien deze heren dan gebroederlijk de hele nacht. En dat is bijzonder zeldzaam.

Tekst: Joris Knikkink

Benny, ik begreep dat je nog maar zelden een all nighter accepteert. De laatste keer was in het vermaarde Trouw. 13 mei gaat het eindelijk weer gebeuren, en wel in BASIS. Waarom ben je overstag gegaan?

Vooral vanwege het intense enthousiasme van Jorn (clubeigenaar, red.) en het subtiele doordraven bij letterlijk elke gelegenheid waar ik ‘m de afgelopen jaren ben tegengekomen. Het werd op een gegeven moment zelfs een running gag. Maar ook omdat BASIS gewoon een toffe club is en ik deze all nighter deel met één van mijn beste vrienden en favoriete artiest: Tripeo. Dat heeft me toch doen besluiten om maar eens een keer op Jorn’s lang gekoesterde wens in te gaan.

Darko, begrijp jij dit ‘ja-woord’ van Benny?

Ik snap dat BASIS daar een grote rol in heeft gespeeld. De club heeft zich in relatief korte tijd meer dan bewezen als een ‘echte’ club in de traditionele zin van de definitie, namelijk een soort tweede thuis voor een groep enthousiaste liefhebbers en nachtdieren.

Benny, de all nighter is een begrip in de clubscene. Waarom laat jij verzoeken hiervoor meestal links liggen?

Voor mij is een all nighter de ideale manier om te laten horen waar je muzikaal allemaal voor staat. Je wilt dus alle hoeken van het muzikale spectrum laten horen in een zogenaamde ‘verhaal/reis’- vorm. Maar techno heeft de afgelopen jaren zoveel aan populariteit gewonnen bij een nieuw publiek. Maar ik merkte dat mijn idee van een all nighter steeds meer begon te verschillen met dat van het gros van het publiek. Velen willen voornamelijk meer en langer van hetzelfde. M.a.w. ‘peak time knallen’ en minder experimentele en diepe vormen van techno. Maar dat laatste is voor mij juist de essentie van zo’n lange set.

Darko: Het mooiste van een all nighter is dat je samen met het publiek de flow van een avond kan bepalen. Er zijn immers geen andere dj’s. Het is iets wat ik alleen op bepaalde plekken wil doen, omdat iedereen er in de juiste mindset voor moet zijn. Ik hou heel erg van op en neer bewegen tijdens zo’n set, met flink wat afslagen linksaf waar je in een set van twee uur niet aan toekomt.

Is het niet juist de ultieme erkenning voor je kwaliteit als iemand vraagt of je de hele avond en nacht op zijn feestje wilt draaien?

Benny: In principe wel, maar tegenwoordig zijn er zoveel feesten en dj’s dat niemand een nachtje meer of minder slaapt als je nou wel of geen all nighter doet. Al blijft zo’n speciale aanvraag behoorlijk vleiend, ik ben niet in deze wereld gerold voor de erkenning of egostreling.

13 mei zal niet de eerste keer zijn dat jullie b2b draaien. Jullie zijn al jarenlang vrienden. Kun je jullie onderlinge chemie omschrijven?

Benny: Darko is simpelweg één van mijn beste vrienden binnen en buiten dit wereldje. Hoewel we elkaar niet vaak genoeg zien, is het altijd raak als we samen zijn. Zowel persoonlijk als muzikaal inspireert hij mij enorm, houdt me scherp en is gewoon een heel fijn en oprecht.  Er zijn wat dat betreft niet genoeg woorden die kunnen uitdrukken hoe blij ik ben dat ik Darko mijn vriend mag noemen.

Darko: Laat dat nou heel moeilijk onder woorden te brengen zijn. We hebben vele tientallen keren samen gedraaid en elke keer is op zijn of haar manier bijzonder. Onze chemie komt voor een groot deel voort uit onze diepe vriendschap. Net zoals we tijdens gesprekken naar elkaar luisteren, doen we dat tijdens b2b sets ook. Een goede b2b is voor mij niet tegen elkaar op bieden, maar juist inspelen op wat de ander doet. En daarvoor moet je goed luisteren naar wat de ander zegt.

Een b2b all nighter, is dat ook iets wat je alleen kunt doen als je goede vrienden bent en precies weet wat je aan elkaar hebt?

Benny: Neh, ik denk dat als je gedeelde muzikale interesse hebt en elkaar kunt verassen, je er dan ook wel uit zou moeten komen. Respect en durf is hierbij veel belangrijker dan goede vriendschap.

Darko: Ik denk dat een klik wel een pre en misschien zelfs een must is. Liever zou ik het ook niet doen met iemand die ik wel mag, maar niet zo goed ken. Ik vind het persoonlijk prettiger om zulke lange sets met een goede vriend of vriendin te doen. Dan is er ook een sterke sociaal bindende factor.

Kunnen we buiten de dj booth nog meer van jullie samenwerking verwachten op korte termijn?

Benny: We hebben het er al jaren over om weer eens samen muziek te maken, maar tot nu toe is dat er nog niet echt van gekomen. Maar dit is meer een kwestie van de juiste timing vinden dan anything else.

Darko: Tijdens de Stekker Studio Week vorig jaar hebben we aardig wat opnames gemaakt, maar het is er tot nu toe niet van gekomen om er iets mee te doen. Het heeft wat ons betreft ook totaal geen haast. Op een bepaald moment komt dat weer samen en zullen we op zijn minst ongelooflijk veel lol in de studio hebben.

Darko, Benny released platen o.a. via jouw label Balans. Als hij je iets stuurt of laat horen, hoe kritisch ben je dan op je vriend?

Ik ben in principe net zo kritisch naar hem, als naar anderen. Juist omdat ik hem goed ken, weet ik vaak welke gedachtegang en bezieling er achter zijn muziek zit. Omdat ik hem een heel mooie ziel vind hebben en goed ken, luister ik automatisch sneller en beter naar zijn muziek dan de demo’s die ik krijg van onbekenden.

Benny, Darko noemt BASIS één van de beste clubs in Nederland, in hoeverre kun jij dat beamen?

Een club runnen is een tijd waarin festivals en grote events de scene overnemen heel dapper. Dus alleen daarom al eeuwige props voor BASIS. Daarnaast is het ook gewoon een lekker rauw en donker hol, dat Terug naar de BASIS schreeuwt, just as i like it.

Nog even terug naar 13 mei. Treffen jullie nog een speciale voorbereiding?

Benny: Nee, gewoon toffe muziek meenemen en go with the flow.

Darko: We bereiden ons altijd los van elkaar voor. Ieder neemt USB’s vol met goodies mee en de flow van de avond bepaalt welke kant(en) we op gaan. Zo simpel kan het zijn!