INTERVIEW MET U KNOW THE DRILL

Het regent weer eens pijpenstelen in ons landje. Soms verbaas ik mij daar over, hoe kan er zoveel water vallen? Echt belachelijk veel. Het zijn misschien wel bovennatuurlijke krachten. Óf misschien komt het gewoon door lagedrukgebieden en nog wat aardrijkskundig gelul, dat kan natuurlijk ook. Anyway, wij zitten lekker droog in een cafeetje, zo eentje waar ze ook koffie serveren. Want cafeetjes waar ze géén koffie serveren is als een one-night stand zonder seks. Het is gezellig om heen te gaan, alleen er wordt niet gewerkt. Goed, koffie en vragen dus:

Guys, sorry dat ik wat later ben. Jullie kwamen ook allebei van werk toch?

Borren: Nee ik niet. Ik ben manager bij het Blauwe Theehuis, maar was vandaag vrij. Het is in de winter sowieso rustiger, net een strandtent eigenlijk. En we organiseren in de winter ook veel evenementen, of bruiloften doen het ook goed.

Vincent: Ja ik ben wel even uit werk gepiept. Ik ben grafisch ontwerper bij Pakhuis de Zwijger, dus voor alle vormgeving enzo ook daar.

Ooh maar hebben jullie dan ook zelf het nieuwe logo ontworpen?

Vincent: Ja dat dan weer nét niet. Dat hebben we uitbesteed.

Borren: We liepen zelf wel een beetje te kutten maar het was het steeds net niet vet genoeg. Toen hebben we het maar aan een vriend van ons gevraagd, die gast maakt hele sicke illustraties. We wilden wel iets waar U Know The Drill voor stond, dus vroegen we: “Ja, kun je een ninja op een skateboard met een drilboor doen ofzo. En misschien nog iets met een alien.” Nou, precies dat is het dus ook geworden haha. Het moet wel een beetje humor zijn, en een beetje gangster. Past helemaal bij UKTD.

Want jullie skaten zelf ook?

Borren: Uhhm, nee eigenlijk niet. Vroeger wel maar toen werd het winter en had ik zoiets van ik kan beter m’n tijd besteden aan muziek maken. Vrienden van ons uit Breda wel trouwens, daar komt het ook een beetje vandaan. En het was eigenlijk gewoon te duur voor ons. Steeds nieuwe decks kopen, en nieuwe schoenen ook.

Vincent: Ik skate überhaupt niet. Maar dat logo is er gewoon zo van gekomen eigenlijk. Best vet toch?

Ik ben sowieso fan. En van het logo naar de naam, hoe is dat ervan gekomen?

Borren: Eerst had ik samen met een andere gast een act, Electrophants. Met een dude van m’n school, de Rockacademie, en dat was meer een beetje een live-act. Toen stapte die gast eruit, en kwam Vinnie erin als DJ. Vinnie ging trouwens met m’n zus, eh.. Shit man, kunnen we dit wel zeggen?
Vincent: Ja dat kan wel.

Borren: Uhhm, ja maar het is sinds kort uit. Dus eigenlijk was hij dus al 10 jaar lang m’n schoonbroer. Anyway, wij wilden andere muziek gaan maken, meer house, en dat is wat we sinds 2012 doen met U Know The Drill.

Vincent: Ja en toen kregen we nog gezeik met onze naam vanwege één of andere ghostproducer.

Wat dan?

Borren: Nou onze naam is dus ontstaan doordat een Zweed een keer tegen mij zei dat ‘Borren’ drilboor betekende in het Zweeds. Geen idee of het zo is, maar wij zochten net een nieuwe naam. Je had dus die uitspraak ‘U Know The Drill’, dus dat leek ons wel tof om te doen. Maar we hadden er nog een & tekentje tussen, dus we draaiden als U Know & The Drill. Op Beatport kwam er dan vaak een komma te staan, waardoor het leek alsof U Know en The Drill twee afzonderlijke artiesten waren. En laat er nu net een ghostproducer zijn die The Drill heet, en die had zijn advocatenkantoor op ons afgestuurd.

Vincent: Ja, en die gast zat ook bij Universal, en had tracks gedaan voor Kyleigh Minogue, dus dat was best heftig.

Maar eigenlijk vind ik U Know The Drill wel beter klinken.

Vincent: Wij ook, uiteindelijk klinkt het ook lekkerder.

Borren: En ze stuurden dus echt zo’n scaremail van: “Ja, jullie moeten al je platen terughalen, en doorgeven welke boekingen jullie hebben gehad, dan willen wij die fee.” Allemaal van dat soort shit. Dus toen hadden we onze naam aangepast en zonder ‘&’ teken. Het was alleen nog wel stressen, omdat we net onze eerste plaat bij Slapfunk gingen releasen. Dus wij konden nét op tijd bellen naar diegene die de stickers maakten voor op de vinyl dat het ‘&’ tekentje weg moest. Anders waren we wel een beetje fucked geweest.

Zijn jullie tijdens het draaien wel eens fucked geweest, dat jullie niet konden ofzo?

Borren: Nee, we zijn er eigenlijk altijd wel. Ik ben ook een paar keer echt goed ziek geweest, maar dan ga je er toch heen, draai je en ga je weer weg. Dat hoort er een beetje bij. Vinnie was trouwens op een festival deze zomer wel helemaal naar de klote. We moesten die avond ervoor draaien in de Air, en het was het verjaardagsfeestje van Samuel Deep. Dus er was whiskey en nog wat sterke drank, gezellig feestje. Kwamen we rond een uurtje of 7 ‘s ochtends de Air uit, maar om 7 uur ‘s avonds hadden we die gig. Alleen Vinnie kon helemaal niks meer.

Vincent: Ik had de hele dag lopen kotsen, en er kwam ook bloed mee enzo.

Borren: Toen belde m’n zus (Vinnie ging toen nog met m’n zus) en die zei dat ‘ie de gig waarschijnlijk niet ging redden. Dus toen heb ik tegen haar gezegd dat ze juist niet moet doen alsof het erg was, en ‘m onder de douche zetten. Hij kon me echt niet laten zitten snapje. Uiteindelijk kwam hij er wel, lijkbleek alleen nog. Dat was wel humor. Ik ben nog met een lekke band, inclusief manager achterop naar dat festival gefietst om op tijd te komen. helemaal vanuit Oost naar focking Zuid. Helemaal zeiknat en bezweet kwam ik daar aan. Vet op tijd natuurlijk… Maar het was wel echt één van de lijpste gigs.

En kunnen we zaterdag ook kotsende artiesten verwachten?

Borren: Nee, alles behalve. We willen juist heel breed gaan draaien, dat is ook waar we uiteindelijk naartoe willen met onze sound. Voor mensen is het makkelijk om artiesten in een hokje te stoppen, dan kun je de muziek beter plaatsen. Maar wij houden wel van die Groove, maar ook om eventjes lekker hard te beuken. Dus zo’n all-nighter is ook een goeie test voor jezelf als artiest. Je moet het publiek entertainen voor 6 uur lang, én je moet jezelf ook entertainen. Het moet niet saai worden, zo simpel is het.

Vincent: Ja, en we hebben natuurlijk de merchandise. Trouwens, kun je misschien een rekje of iets regelen dat we wat shirts kunnen ophangen? Dat zou top zijn.

Ja sowieso. Tof idee.

Borren: Cool, dan vraag ik gewoon of hij drie plaatjes draait, en dan ga ik in de tussentijd shirts verkopen haha. Nee geen idee hoe dat gaat, maar dat komt wel goed joh. Ooh en de vorige keer stonden we natuurlijk met Locklead all-night long, dat was ook echt een succes. Nu is het wel alleen U Know The Drill maar het wordt minstens even dik. Dat is ook wel lekker, dat BASIS rauw is gebleven.

Vincent: Ja man, en ik zal er zaterdag fris&fruitig staan, geen kotspraktijken. Mensen moeten ook gewoon gezellig komen, wat doe je anders op de zaterdagavond?

I Agree. Thanks voor jullie tijd!

Always Loving,

Boeddha Bhas