INTERVIEW WOLFSKUIL: 100% EIGEN SMAAK, EIGEN SOUND

Het label Wolfskuil draait al ruim 13 jaar mee en zorgt nog steeds voor verrassingen. Mede door de 2 divisies die het label biedt: Wolfskuil Records waar dansvloer gerichte singles en de albums op worden uitgebracht en het sublabel Wolfskuil Ltd wat meer gericht is op de diepere en experimentelere kanten van electronische muziek. Ik vroeg labeleigenaar Tripeo naar zijn ambitie, de talenten en het label ansicht.

Interview door: Jesse Moes

Waarom ben je het label Wolfskuil gestart en wat is de gedachte achter de naam?

“Het runnen van een eigen label was sinds mijn introductie in de dance scene in de eerste helft van de jaren 90 een jongensdroom. In 2001 ben ik daar actief mee aan de slag gegaan samen met een vriend en in 2003 hadden we zowaar een distributiedeal op zak en konden we van start.

Wolfskuil Records is vernoemd naar een wijk in Nijmegen. We wilden het label een Nederlandse naam geven om op te vallen. De norm was destijds om alles in het Engels te doen. Ook wilden we graag, chauvinistisch als we in de Keizerstad zijn, een typisch Nijmeegse naam. Er is weinig meer typisch aan Nijmegen dan de Wolfskuil. Later leerden we dat Wolfskuil een synoniem in het oud Nederlands is voor broedplaats. Dat was mooi meegenomen, aangezien we (en nu ik alleen) toch voornamelijk met nieuw, onbekend talent werken.”

Wolfskuil gaat al 13 jaar mee, hoe heeft het label zich ontwikkeld in de loop der jaren?

“Muzikaal is het nooit een duidelijk afgebakend verhaal geweest. Ik wil graag meegroeien met de tijd en tegelijkertijd probeer ik wat ik als tijdloze muziek zie uit te brengen. De rode lijn is mijn eigen smaak en hoe deze in de loop der tijd evolueert. Het accent heeft wel veel op techno in al haar geuren en kleuren gelegen, alhoewel er ook house, electro en zelfs ambient releases door de jaren heen zijn verschenen. Het label heeft al geruime tijd 2 divisies: het main label (Wolfskuil Records) waar dansvloer gerichte singles en de albums op worden uitgebracht en het sublabel Wolfskuil Ltd wat meer gericht is op de diepere en experimentelere kanten van electronische muziek. Releases die hierop verschenen zijn niet perse op de dansvloer gericht of op de wat meer niche vloeren.”

Is het lastiger het label staande te houden nu er steeds meer en meer ‘concurrentie’ is van andere labels?

“Het rendabel krijgen van een label anno 2016 is door ingestorte verkoopcijfers voor iedere eigenaar een lastig verhaal. Zeker als je je ook nog eens in een niche markt begeeft.

Ik kijk op een wat meer abstracte manier naar of een release een succes is of niet. Verkoopcijfers en rotatie op dansvloeren spelen zeker een rol, maar zijn wat mij betreft absoluut niet zalig makend. De beleving om een plaat, de emoties die het bij mensen los maakt zijn voor mij over het algemeen waardevoller dan een plek in de sales charts. Ik vind het daarom ook niet erg om geld toe te leggen op een release waar ik 100% achter sta. Ik ben nooit geinteresseerd geweest in het bereiken van zoveel mogelijk mensen, enkel in de juiste mensen. En dat lukt best aardig al zeg ik het zelf.”

In hoeverre heeft jouw persoonlijke smaak invloed op de sound van het label?

“Dat heeft 100% invloed op de sound van het label ;-)”

Wat is de filosofie die Wolfskuil uitdraagt? Waar staat het voor?

“Wolfskuil draagt geen hoogdravende filosofie uit. Het is muziek, geen hogere wiskunde. Ik hou de zaken het liefst zo simpel mogelijk. Het label vervult mijn drang om nieuwe muziek van bevriende producers met de wereld te delen. Dat was de gedachte in 2003 en dat is het nog steeds in 2016.”

Grote artiesten als Joris Voorn en Steve Rachmad hebben platen gereleased op het label, wie zou je nog graag willen zien releasen?

“Ik heb geen specifieke wishlist van artiesten met wie ik wil werken. Een vriendschap of klik vind ik belangrijker dan het profiel die die persoon als artiest heeft. Misschien dat het label een stuk ‘succesvoller’ was geweest als ik er strategischer mee om was gegaan, maar ik zie het nog steeds als een uit de hand gelopen hobby waar ik in eerste instantie vooral plezier aan wil beleven. Dat, dat door de jaren heen door aardig wat mensen wordt gedeeld, zie ik als een bonus en een aanmoediging om door te blijven gaan.”

Wat voor vibe heerst er op een Wolfskuil labelavond?

“Hier trek ik het oer-Hollandse woord ‘gezellig’ voor uit de kast. Er hangt een hele vriendschappelijke vibe, omdat artiesten zoals ik eerder zei vrienden van me zijn en ook vaak weer onderling. Die positieve vibe straalt van het podium en voelt voor mij erg persoonlijk.”

Wolfskuil doet ook labelavonden buiten de landsgrenzen, laatst nog in Tresor, merk je een verschil in hoe zo’n avond wordt ontvangen?

“Het label is in het ene land populairder dan het andere. Dat merk je aan de reacties en vibe die er om de verschillende avonden heen hangt.”

Hoe komt talent bij jou op de radar?

“Ik leer veel artiesten kennen tijdens mijn omzwervingen op onze planeet. Daar ontstaan regelmatig vriendschappen en samenwerkingen uit. Ook mijn werk als programmeur in Doornroosje heeft daaraan bijgedragen. Sommige talenten heb ik ontdekt via platforms als SoundCloud of door demos die op mijn digitale deurmat landen.”

Als labelowner ben je continue opzoek naar nieuw talent. Is het, vergeleken met vroeger, makkelijker of lastig om dit talent aan te trekken? (Met oog op de verzadiging in het beroep ‘dj’)

“Er zijn veel meer producers en dus ook veel meer getalenteerde producers dan pakweg 10 jaar geleden. Ook de kanalen om met elkaar in contact te komen zijn door de jaren verveeldvuldigd en het versturen van tracks veel makkelijker dankzij internet. In die zin is het makkelijker dan ooit geworden om aan hoogstaande muziek te komen voor de labels. Maar ik wil de markt ook niet overvoeren en ben dus tegelijkertijd kritischer geworden in wat ik wel en niet uitbreng. Ik laat tracks lang broeien en groeien voordat ik een beslissing neem. Daarnaast worden met name de dansvloer gerichte releases eerst maandenlang getest on the road.”

Over de avond: Kun je iets vertellen over Shlømo en Doka?

Doka is een buitengewoon getalenteerde DJ/producer en bovendien door de jaren heen één van mijn beste vrienden geworden. Hij is iemand die mij op persoonlijk vlak inspireert en dat zeg ik niet snel. We draaien de laatste tijd steeds vaker samen en hebben achter de decks een hele goede klik. Shlømo zie ik als 1 van de grootste talenten uit Frankrijk van de afgelopen jaren. En dat zegt nogal wat gezien de grote hoeveelheid vers talent die er de uit dat land komt. Hij heeft een hele brede achtergrond en smaak en dat kan je ook goed aan zijn producties horen. Ik denk dat hij met zijn talent en discipline een hele mooie, lange carrière voor de boeg heeft.”

Wie gaat voor de verrassing zorgen?

“MC Jorn als Cadans’ track ‘Vocal Excersise’ uit de speakers klapt. ;-)”

Wat kunnen we verder verwachten van de avond?

“Gezelligheid, energie en die typische fijne BASIS sfeer. Ik zie er naar uit om weer terug te keren naar één van mijn favoriete clubs van Nederland!”