INTERVIEW WOUTER S EN LOCKLEAD: TECHNISCH EN CREATIEF ALS YIN EN YANG

Met de legendarische set op Soenda Festival 2014 introduceerde het koningskoppel onbewust de hype “powerhouse”. Door velen overgenomen, sommige muzikaal, andere als een pianist die een dwarsfluit bespeelt. Maar de geschiedenis tussen Wouter S en Locklead reikt al naar een dieper verleden. Hoe was de eerste date tussen de twee? Alleen voorspel of alle kranen open? En waarom is op een gegeven moment de stekker uit hun succesvolle back2back getrokken? Dit zijn allemaal vragen die worden beantwoord in dit interview én tijdens hun all-nighter in BASIS. 

Interview door: Jesse Moes

Hi jongens, tof dat jullie er zijn. Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Wouter S: Wesley stuurde mij een plaat op en die vond ik eigenlijk wel heel tof. Toen hebben we via soundcloud contact gehad, ik wilde wel wat meer van hem horen en hij vond dat ook wel cool. Daarna ben ik pas gaan kijken waar die gozer woonde en toen bleek dat gewoon hier in Utrecht te zijn.

Locklead: Ja klopt. Voor ik het wist stond Wouter hier opeens onaangekondigd op m’n deurmat en een uurtje later waren we samen aan het produceren. Besef wel even dat ik hem dus helemaal niet kende en er ineens een random gast aanbelt. Ja, dat was wel lachen.

Toen klikte het zo goed dat jullie ook back2backs zijn gaan doen?

Wouter S: Zeker wel. Onze eerste was in Woensel, bij Blauw Gras op een poppodium. De vibe was wel legendary. Maar het grappige was dat Wesley nog helemaal niet kon draaien, hij had echt 2x eerder een CDJ aangeraakt. Vanaf toen werden de back2backs al wel een dingetje.

Met een hoogtepunt in 2014 op Soenda wel toch?

Wouter S: Ja dat was wel echt een viral dingetje. Wij namen het over van Beesmunt Soundsystem volgens mij en de zaal was niet heel erg vol. Binnen een kwartier stond het helemaal packed met mensen daar. Onze populairste plaat ‘Stutter’ hadden we net afgemaakt voor die Soenda-set. Voor de grap hadden we het beestje toen ‘powerhouse’ genoemd, omdat het iets meer pit had dan normale house.

Locklead: Heel veel mensen namen ‘powerhouse’ over, maar helaas niet op een goede manier. Je kreeg soms hele goedkope platen met een soort Jip en Janneke kick en dat was het dan. Het verloor haar waarde een beetje en wij wilden er ook niet echt meer iets mee te maken hebben. Vooral in de UK werd het flink gepusht.

Wanneer je een track als Stutter maakt, hoe gaat het er dan aantoe in de studio?

Wouter S: Wesley pakte wel meer het creatieve gedeelte op en ik het technische. We maakten samen eigenlijk de gehele opzet en voordat ‘ie naar de mastering ging, zette ik nog even de laatste puntjes op de i. Natuurlijk wel in samenspraak met meneer hier.

Locklead: Je leert ook enorm veel van elkaar. Ik ben heel goed met beats programmeren. Drumpatronen bouwen en die dan zo organisch mogelijk maken en Wouter kwam altijd met die million dollar spark. Hij zei wat er nog bij moest en vooral wanneer de plaat echt af was. Ik kon soms te lang bezig zijn met één simpel onderdeeltje.

Op een gegeven moment zijn jullie ook gestopt met de succesvolle back2backs, waarom dat?

Wouter S: Na Soenda hebben we nog een paar kleine sets gedaan en daarna in samenspraak besloten om er even een stop op te zetten. De back2backs raakte een beetje in een sleur en wij wilden ons ook focussen op onze individuele carrière. Wesley wilde ook niet meer alleen maar afbeuken en raakte geïnteresseerd in andere stijlen. Het nare was alleen dat er roddels kwamen dat wij ruzie hadden, wat natuurlijk dikke onzin is.

Locklead: Klopt inderdaad. En daarbij kwam ook nog het ‘powerhouse’ beestje wat ons een beetje opbrak. Veel boekers wilden ons om die hype hebben, en dat was wel eventjes leuk maar het beperkt je direct in muzikale diepgang. Wanneer je wordt geboekt onder het labeltje powerhouse creëer je natuurlijk een verwachtingspatroon bij zowel de boeker als het publiek. Het is dan lastiger om te experimenteren met andere stijlen, en dat miste ik wel gewoon.

Wanneer hebben jullie de gigs weer samen opgepakt?

Wouter S: Dat was een klein jaartje later, op Soenda 2015. Wat overigens de meeste legendarische back2back was. We waren veel beter op elkaar ingespeeld en daagden elkaar ook uit, een soort alfamannetjes gedrag waarin je elkaar wil overtreffen. Wel op een sportieve manier natuurlijk en het kwam de set alleen maar ten goede.

Locklead: Ik was in die tussentijd qua dj-skills ook omhoog gekropen. Ik heb niet in een kelder gezeten en drie uur op knopjes lopen drukken om het maar uit te vinden. In plaats daarvan stond ik gewoon in een discotheek en hij zei dan: “Dit moet je wel doen, dit zo en dat zo.” Door Wouter heb ik gewoon heel goed leren draaien, dat is m’n beste les geweest.

Hoe kijken jullie naar de Utrechtse scene?

Locklead: Er zijn een paar bekende jongens in de scene die Utrecht echt op poten hebben gezet en er vanaf het begin bij zijn. Dat zijn jongens als Samuel Deep, Anil Aras of gewoon Wouter S. Alleen al die gasten draaien nu ook steeds vaker buiten Utrecht en daardoor ontstaat er een soort gat. De nieuwe generatie die Utrecht moet voltrekken laat nog even op zich wachten. En zoiets moet organisch gaan, dat kun je niet forceren.

Wouter S: Ik voel me wel deels verantwoordelijk voor de scene hier, maar ik heb ook steeds meer boekingen buiten Utrecht. En tuurlijk probeer je dan met je label 44 Records nieuwe talenten een kans te geven, maar die kunnen ook prima van buiten de stad komen, dat ga je niet tegen kunnen houden. De laatste goede artiest uit Utrecht zit nu naast me. Daarna is er bijvoorbeeld naast een Julian Alexander niet echt meer iemand onder mijn aandacht gekomen

Tot slot: wat kunnen we verwachten vrijdag?

Wouter S: Je kunt een muzikaal sterke set verwachten met een mooie lijn erin. En wij hebben er sowieso zin in dus het wordt gewoon gezellig. Een ouderwets Wouter S en Locklead setje. Kom ook gezellig, als je zin hebt, of als je geen zin hebt mag je ook wel komen.

Locklead: Ik schaar mij hier volledig achter. En vrijdag schaar ik me ook volledig achter Wouter als back2back. Flauwe grap maar het gaat tof worden. Promise.

Dank je wel heren, en tot vrijdag!

Check het event hier.