INTERVIEW WOUTER S.

Ik ben aan het treinen vandaag. Je weet wel, in zo’n voertuig waar dan allemaal gehaaste 9 tot 5 muizen in spurten terwijl een oud omaatje nog op haar dooie gemakje het voertuig wil verlaten. Ze heeft geen schijn van kans en wordt teruggedrongen door de menigte. “Hop, mee naar Utrecht jij, wij hebben haast.” Ach, misschien vind ze Utrecht ook gewoon wel leuker, weet jij veel. Anyway, ik kom dus uit die trein, zeg doei tegen het omaatje en zoek het cafeetje. Kan ik op de één of andere manier lastig vinden dus stelt Wouter maar voor om bij BASIS af te spreken, haalt hij me daar op. De gentleman. Goed alles gesetteld en wel, we zitten.

Wouter, thanks voor het wachten. Hoe staat het leven?

Ja prima, mooi weertje. Dan zal het in februari wel weer keihard vriezen maar so be it.

Ja ik zit zelf in Costa Rica dus dat is helemaal prima.

Ooh tof man. Ik ben daar zelf een jaar of 10 geleden geweest, en het is echt heel mooi daar. Het grappige is dat je dus die twee kusten hebt. De Atlantische oceaan en aan de andere kant de Pacific.  Aan die twee kusten wonen ook verschillende mensen. Je hebt aan de ene kant de Jamaican vibe, en de andere kant veel latino’s. Ondanks dat het klein is, merk je die twee invloeden dus wel. Ooh en je hebt een nog werkende vulkaan, die ‘s nachts actief is en lava spuugt. Zeker heen gaan!

Klinkt tof! Van vulkanen naar feesten, want die organiseer je ook zelf toch?

Klopt. Ik doe nu een tijdje 44Bass. Afgelopen zaterdag was de eerste keer in Rotterdam, en dat was gelukkig ook praktisch uitverkocht. Met 44Bass richt ik me voornamelijk op de UK-sounds: UK-bass, UK-garage enzo. En dat was heel eventjes heel hot, maar is nu weer ietsjes aan het afzwakken volgens mij. Maar ik doe het ook puur en alleen om de sfeer, die is zo uitbundig. Afgelopen zaterdag is er een mixer en nog wat apparatuur overleden omdat er bier overheen kwam. Het publiek stond zo hard te springen. Beetje kut voor de eigenaar natuurlijk, maar om even aan te geven hoe heftig het eraan toe gaat.

En ook vanaf jongs af aan met muziek bezig geweest?

Nou dat valt dus wel mee. Ik draai sinds 2008, en zat daarvoor in de sales en ICT, ja ik ben een enorme nerd. Maar op een gegeven moment kreeg ik steeds meer gigs, zoveel dat ik ervan kon leven. En ik was het een beetje zat om voor een baas te werken dus de keuze was snel gemaakt. Nu sinds drie jaar is het alleen maar muziek eigenlijk. Eerst veel gedraaid in Rotterdam, toen Utrecht waar ik ook sinds een jaartje of 14 woon, en nu komt Amsterdam ook steeds meer dus dat gaat wel lekker. Laatst stond ik ook in de Fuse in Brussel, wat daar al echt tientallen jaren zit en best wel legendary is, zoiets stond wel boven op m’n bucketlist.

En wat staat er nu bovenaan? Veel artiesten willen in de Berghain draaien.

Tuurlijk zou ik het leuk vinden als ik in de Berghain zou mogen draaien, en dan het liefst de Panorama bar. Alleen ik weet niet of m’n sound daar past. Misschien ook wel hoor, geen idee. Maar voor volgende zomer zou ik wel meer internationale gigs willen eigenlijk. Ik stond in Dublin laatst, gewoon op een doordeweekse woensdag dus ja wat verwacht je dan? Nou niet veel dus. Kwam ik daar in een enorme loods met 1500 man ofzo, iedereen helemaal uit z’n naad en vol aan het feesten. Ja, dat zijn wel bizarre ervaringen.

En bijvoorbeeld iets als Burning man?

Dat vind ik een beetje een hype. Er gaan nu allemaal celebrities heen en daarom is het hot. En dat ruilen is ook niks voor mij. “Hee heb jij een wc-papier, krijg je van mij een biertje.” Echt hou toch op joh, doe mij maar gewoon lekker muntjes anders schiet het toch niet op. Plus het is heel erg warm daar, en bij extreme warmte is het publiek toch wat lastiger los te krijgen.

Ooh ja?

Ja ik merkte dat afgelopen zomer, toen had ik een hosting in Venlo en dat was de warmste dag van het jaar. Die dag dat het boven de 40 graden was, weet je nog? Bloedheet dus. Het festival duurde tot 1 en mijn hostings begon rond 7 volgens mij. Naah, mensen gingen gewoon zen zitten, met een paraplu boven hun hoofd en dan sta je daar haha. Pas rond een uurtje of 11 begonnen ze een beetje wakker te worden omdat het toen afgekoeld was. En trouwens, dat merk je ook wel. Als het regent dan gaat het publiek er toch meer voor en kun je ze makkelijker mee krijgen. Mensen moeten zichzelf warm houden, dus gaan meer dansen. Dat vind ik altijd wel grappig om te zien.

Maar clubs zouden dan geschikter zijn?

Clubs hebben wel mijn voorkeur van keuze ja. Bij een festival is het toch lastig iedereen mee te krijgen, tenzij je DJ EZ bent dan krijg je sowieso wel iedereen mee. Maarja, op een festival ben je met 93247 andere dingen tegelijk bezig, een club heeft toch meer dat samenhorigheidsgevoel. In de Maassilo in Rotterdam sta je bijvoorbeeld ook voor 2000 man, maar de sfeer is zoveel intiemer dan een festival. Dus ja, heel zwart-wit heb ik wel clubs boven festivals.

En een club als BASIS?

De vorige keer dat ik een all-nighter deed daar was heel onverwacht. Tijdens de UIT belde Jorn me op voor een all-nighter, die 4 uurtjes later zou beginnen. Wij hadden zoiets van: “Gaan we dit echt doen?” Dus ik zei: “Ja, we doen het gewoon en zien wel hoe het eindigt toch?” Uiteindelijk is het meer dan goed gekomen. Er waren er meer dan 400 man binnen, ondanks dat het echt ziek hard regende. En dan zijn we weer terug bij af: dat regen mensen toch meer doet losgaan, ook al sta je droog in een club. Als bezoeker voelt de vibe trouwens ook heel goed, ik ben namelijk ook regelmatig voor de gezelligheid langs gegaan.

Tot slot, wat mogen we verwachten aanstaande vrijdag?

Nou ik begin dus om 11 uur en dan ga ik rond een uurtje of 5 weer naar huis hé. Nee geintje. Uhm, wat kun je verwachten? Ik weet het zelf ook nog niet precies, maar ik ga deze week nog wel eventjes door m’n vinyl-platen heen. 6 uur is best lang en dan kan er zeker wel wat ouderwetse vinyl doorheen. Verder denk ik een stijgende lijn, met wat uitschieters naar UK-house, paar ups en down, oppakken, doorpakken noem het allemaal maar op. En op het einde lekker beuken wat techno of iets in die richting.

Klinkt heel lekker. Merci voor je tijd!

Jij bedankt. En de drankjes krijg je van mij.

Ik zei het toch, de gentleman.

Always Loving,

Boeddha Bhas