MISS MELERA: JE CREËERT JE EIGEN SUCCES

Haar podcasts met melodieuze tech-house vielen mondiaal in de smaak en gaven haar een grote following. Ook rond de Oriënt en de Grote Oceaan, want ze heeft er net een aantal optredens in China en Australië opzitten. Vrijdag verruilt ze de wateren van de Grote Oceaan voor die van de Oudegracht, want ze maakt vrijdag opnieuw haar opwachting in BASIS. Kim de Lange, alias Miss Melera, vierde de ingang van 2017 nog in BASIS met een all nighter. En wat goed is komt snel weer terug, want ook vrijdag zal Miss Melera avond- en nachtvullend draaien. Tijd voor een gesprek met deze Utrechtse.

Tekst: Joris Knikkink

 

Ha Kim, je woont nu in Amsterdam, maar bent zelf Utrechtse. In hoeverre ervaar je deze BASIS-allnighter als een thuiswedstrijd?

Ik heb lang in Haarlem gewoond en inmiddels woon ik in Amsterdam. Om eerlijk te zijn voelt Utrecht niet helemaal meer als ‘thuis’, maar terug naar de basis, dat ga ik wel ; ).

In 2012 ben je met je eigen radioshow gestart, COLOURIZON. De uitzendingen werden en worden gretig aangeklikt op Soundcloud. Je doet nu alle wereldsteden aan. In welke mate dank jij je succes aan COLOURIZON?

Het is inderdaad vijf jaar geleden dat ik COLOURIZON ben gestart en met de show heb ik inmiddels een wereldwijd bereik. Het is voor mijn volgers iets waar ze naar uitkijken en zo heb ik ook in andere landen fans die mij nog nooit live hebben gehoord, maar wel elke maand mijn show beluisteren. Dat is te gek! Ik bouw als het ware aan een fan-base zonder dat ik ooit in dat land ben geweest, dus ik denk wel dat COLOURIZON veel bijdraagt aan mijn optredens in het buitenland.

Is de podcast of online radioshow de sleutel naar succes voor nieuw dj-talent, denk je?

Je creëert je eigen succes en ik denk dat iedereen dit op een andere manier doet. Er is niet één sleutel met toegang, er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Elke artiest creëert en elke artiest doet dit anders. Zorg in ieder geval dat je iets doet wat bij je past, waar je zelf enthousiast van wordt. Ik denk dat dit het allerbelangrijkst is.

Een all nighter is een bijzondere discipline in jouw vakgebied. Er wordt veel gediscussieerd  over de setopbouw van zo’n avond, zowel door dj’s als publiek. Je kunt de intensiteit van de muziek bijvoorbeeld heel geleidelijk opbouwen of in golfbewegingen. Welke methode sta jij voor?

Ik vind de opbouw van een set altijd weer een uitdaging, maar ook echt belangrijk. De opbouw van je set staat nooit vast, tenminste bij mij niet. Gelukkig, anders zou ik snel verveeld zijn. Om toch een klein beetje orde te scheppen, sorteer ik mijn tracks van rustig naar stevig. Dat doe ik al zo sinds ik begonnen ben mijn platentas in te delen en dat werkt voor mij goed. Ik vind bouwen en stapelen heel tof, een verhaal waar een stijgende lijn in zit. De laatste tijd vind ik het ook vet om te kijken of het anders kan, want natuurlijk kan dat. Je kan zoveel met muziek. Het ligt er allemaal aan op welk moment je wat laat horen.

Toen je het draaien onder de knie had, ben je ook je eigen muziek gaan produceren. Welke van de twee bezigheden is jouw core business?

Touren en optreden. Al vind ik produceren best leuk. De tijd ervoor vrij maken en er helemaal in opgaan, dat vind ik soms lastig. Het is namelijk heel veel uren maken en bij mij gaat dat soms nog net iets langzamer dan bij een ander.

Je laatste release is de track ‘Merge’ op het label van Einmusik. Het is een nummer dat je samen met Olivier Weiter hebt gemaakt. Hoe is deze track tot stand gekomen?

Einmusika Recordings vierde haar 100e release ‘’Every Journey Creates a New Sound”. Deze beschrijving en de titel “Merge” verwoorden mooi hoe de track tot stand is gekomen. We hebben apart gewerkt aan ideeën, dat samengebracht en verder uitgewerkt. Het leuke vind ik dat we elkaar goed aanvullen. We hebben beide een andere kwaliteit en door samen te werken leer je veel, heb je lol, raak je geïnspireerd und so Weiter ; ).

Iets heel anders dan: Ik lees dat je ook op andere vlakken creatief bent. Zo heb je een opleiding Interieuradvies afgerond. Wat kun je vanuit deze professie zeggen over de aankleding van BASIS?

Haha, je hebt je huiswerk goed gedaan zeg !

Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor de eerste keer binnen liep. Ik was meteen enthousiast, lekker rauw, geen gedoe. Het enige wat ik zei: die lampen op het plafond, daar zou ik er meer van ophangen. Dat plan was er al, maar had even tijd nodig.

Dit zal niet je eerste all nighter in BASIS zijn (31 december stond je hier nog liefst acht uur achter de decks). Waarom keer je graag zo snel alweer terug?

Ik heb heel veel respect voor BASIS. Hoe het is gestart, de jongens die het runnen. Een mooi stel. Het is een speciale club, de nachten die ik er heb mogen draaien waren altijd vet en zo voelt het toch als ‘thuiskomen’!