PARTYREPORT KONINGSNACHT: “OM 00:00 GINGEN DE EERSTE HANDJES BIER AL IN DE LUCHT”

Rond een uurtje of half 12 kom ik de club binnen. Ik heb er zin in vandaag, meer dan anders. Wellicht komt het door de sfeer van koningsnacht, het druipt oranje tussen de ramen en kieren van de club. De lange rij voor de ingang wordt met een snelle en vriendelijke lach van de host weggewerkt. Koningsnacht is helemaal stijf uitverkocht in BASIS. “Goedenavond dames, hebben jullie al een kaartje?” Klinkt het met een diepe, donkere stem. Als vriendelijkheid een gezicht had, zou dat verbazingwekkend genoeg het gezicht van deze bewaker zijn.

Vanavond staan Miss Melera, Eelke Klein, Arjuna Schiks en Olivier Weiter in de kelder om het spreekwoordelijke plafond de lucht in te blazen. Die metafoor wordt bij binnenkomst al direct realiteit. Plafond van het dak, koud biertje in je hand.

Femme Fatale

Miss Melera opent om 23:00 zoals alleen een Franse versie van een femme fatale dat kan. Melodieuze trance-house verlaat de speakers en met een paar ingenieuze draaien aan haar deck verschuift de sound naar iets veel diepers. De gehele set van Miss Melera blijft tussen trance-house en een diepe sound zweven. Alsof je de Stairway to Heaven oploopt maar toch nog even naar de realiteit wordt getrokken door Led Zeppelin’s gitaar. Om maar even een beeld te schetsen. Prima opwarmertje zo.

Arjuna

Arjuna, bekend van ‘konijntje met Willie Wartaal’, en zijn intieme LIVE-sets, brengt het tempo op subtiele wijze terug. Doordat hij zijn analoog-mixer aansluit op zijn live-set zijn de standaard filters en effecten uitgesloten. Hierdoor wordt er een hele pure sound gecreëerd, die nóg dieper is als die van Miss Melera. Een typisch setje van Arjuna, die sowieso vrijwel altijd in de buurt van zijn eigen ambient-sound blijft. Bij deze artiest weet je altijd wat je krijgt, en zo ook dit uurtje in BASIS.

De man met de hamer

Na een 2-uur durende set van Eelke Kleijn (die overigens net getrouwd is!) gooit Olivier Weiter om 04:00 de eerste plaat van zijn afsluiter erin. Ondanks het late uurtje stond de club nog tot de laatste pilaar stampvol. Het publiek had er zin in vandaag, Olivier hielp ze er een klein handje bij. Het BPM werd in de laatste uurtjes opgeschroefd en er werd harder gedraaid dan normaal. Toch vergat hij zijn voorgangers niet en de gehele sfeer bleef aardig melodieus en housey. Iedereen begon nu wel echt het einde van die Stairway to Heaven op te lopen. Alleen was de zachte gitaar van Led vervangen door harde housebangers van Olivier Weiter. De laatste loodjes wegen het zwaarst.

Het is inmiddels 07:30 en BASIS is anderhalf uur langer doorgegaan. Ik hoor de laatste plaat nog opgezet worden voordat ik de tent verlaat. Als allerlaatste loop ik uiteindelijk naar buiten en warme zonnestralen begroeten mijn kleine oogjes. Je kunt het zien als de after-party van koningsnacht, ik zie het als de pre-party van Koningsdag. De dag is nog jong, dus jongens maak me gek.