RAVAGE LABEL INTERVIEW: “WIJ ZIJN HUIVERIG VOOR HET GEBRUIK VAN DE TERM “UNDERGROUND.”

Ravage is gestart in de zomer van 2013 met het geven van evenementen. Afgelopen september bracht Ravage op haar label haar eerste release uit en aankomende vrijdag staan ze met hun labelnight in BASIS. Waarom is er gekozen voor de label-extensie? En wat is het verhaal achter de Black -en White series?

Tekst door: Jesse Moes

Matthijs en Stefan jullie zijn met Ravage begonnen als evenement maar hebben een jaar geleden besloten de overstap naar label én agency te maken. Hoe dat zo?

Stefan: Wij wilden gaan voor het complete plaatje. Door de evenementen bouw je een enorm netwerk van artiesten en organisators op en dit netwerk kun je natuurlijk op meerdere manieren gebruiken.

Matthijs: We voelden beide aan dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Wij kwamen door Ravage in contact met hele talentvolle artiesten, niet alleen in Nederland maar ook buiten de landsgrenzen. We merkten dat zij geen agency of representatie hadden, vanaf dat moment zijn we gaan kijken wat wij voor hen zouden kunnen betekenen. En natuurlijk heeft een artiest niet per sé een agency nodig om goed weg te worden gezet maar het kan wel interessant zijn.

Het label en de agency zijn hand in hand gegaan?

Matthijs: Ja in principe wel. Bij het label maken we onderscheid tussen de White Series kant, waar ik iets meer affiniteit mee heb, en de Black Series Kant wat meer Stefan’s hoek is. Induction heeft de eerste release voor de White Series geproduceerd en SAF heeft debuut gemaakt op onze Black Series. Beide platen worden enkel op vinyl gereleased dus dat kan nog spannend worden.

Stefan: Daar waar Black iets experimenteler, rauwer en distorded is, is de White Series iets cleaner en gepolijster. Toch sluiten ze voor ons gevoel op elkaar aan.

Zit de switch naar digitaal er wel in?

Matthijs: Zeker wel, en jullie zijn eigenlijk de eerste die dit weten dus dat is een mooie scoop. Wij zijn druk bezig met het opzetten van nog een sub-label, waar vooral de focus zal liggen op cuts en toolgerichte tracks. Tracks die niet per sé op vinyl gedrukt hoeven te worden. Ook hierin zoekt Ravage haar manier van uiting en profilatie.

(Stefan links en Matthijs rechts)

Merkten jullie met Ravage dat jullie jezelf beperkten met vinyl-only?

Stefan: Niet zo zeer. Het draaide vooral om de kwaliteit maatstaaf die wij onszelf hadden aangemeten in het begin. De hoogste kwaliteit op vinyl leveren, 180 gram inclusief artwork. Je creëert eigenlijk een klein kunstwerk, een hebbedingetje. Uiteindelijk zijn wij als label gegroeid en zagen we in dat je met vinyl-only beperkt bent tot een x-aantal releases per jaar. Zodoende hebben wij besloten om ook digitaal te gaan releasen. We slaan eigenlijk een nieuwe deur open.

De scene is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en daarmee ook het aantal (jonge) labels. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

Matthijs: Dat juich ik eigenlijk alleen maar toe. Naast dat het goed is voor de scene, lopen er veel getalenteerde producers rond die zo ruimte krijgen om gehoord te worden. Ravage is natuurlijk ook nog een vrij jong label.

Hoe onderscheidt Ravage zich van al deze labels?

Stefan: Ik weet niet of Ravage per sé onderscheidend is. Wij zijn een toevoeging aan het geheel en releasen muziek die wij tof vinden en waar wij iets bij voelen. En let’s face it: anno 2016 kun je je bijna niet meer onderscheiden, je opereert altijd in het verlengde van. Dat moet dan ook niet je instelling zijn. Met Ravage haalden wij buitenlandse artiesten voor het eerst naar Nederland. Of bijvoorbeeld de collab van AX&P (Adam X & Perc) waarbij wij een primeur hadden, misschien dat we ons op dat vlak wel onderscheidend opstellen.

Wat wordt de volgende release van Ravage?

Stefan: Let op, hebben jullie nog een primeur.

Matthijs: Op 1 september staat de release gepland van Głós op de White Series. Daarna komt er op de White Series een remix EP uit van tracks van Induction, met remixes van As Patria, Zadig, Tadeo, Birth of Frequency en Samuli Kemppi. Ook komt er een Black Series remix EP aan met cuts en gereleasde tracks van SAF, waarop Shawn O’Sullivan, Rommek, Isolated Lines, Ansome en Israel Vines te horen zullen zijn. Ook komt er in 2017 ruimte voor andere artiesten uit onze agency en kijken we naar de mogelijkheden om nieuwe samenwerkingen tussen bestaande artiesten te bewerkstelligen.

Als mensen jullie toch een label op zouden plakken, is ‘underground’ een woord wat vaak voorbij komt. In de zin van: “de muziek is heel tof maar minder toegankelijk.” Wat vinden jullie hiervan?

Matthijs: Minder toegankelijk is zeker waar. Ik ben er zelf huiverig voor om de term ‘underground’ erop te labelen, want waar ligt de scheidslijn van underground? Maar we zitten zeker wel in een niche hoek qua muzikale visie. Zelf plakken we er helemaal geen label op maar onze smaak ligt nu eenmaal bij de iets onbekendere artiesten en hen willen we een podium geven. Dat maakt het concept natuurlijk niet minder mooi.

Voor de labelnight in BASIS hebben jullie onbekendere artiesten uitgenodigd. Kun je iets over hen vertellen?

Matthijs: Klopt, dat hebben we met opzet gedaan omdat zij nu eenmaal de sound van ons label vertegenwoordigen. Induction is onze Nederlandse jonge god van 20 die eigenlijk al heel lang bezig is. Hij is sinds zijn 12e al in de weer met synthesizers en producer-technische aspecten en heeft later de stap naar dj gemaakt. Ekserd en Glós zijn twee jongens die in Berlijn wonen waarvan Ekserd wel een Duitser is en Glós de Poolse artiest.

Wij zijn hen via hun eigen label Resort Imprint tegen het lijf gelopen. Zij zijn net als ons jonge jongens met een passie voor muziek. Onze eerste ontmoeting in Berlijn klikte zo goed dat we direct hebben besloten om samen verder te gaan.

Welke artiest kan vrijdag voor een verrassing zorgen?

Matthijs: Ik denk dat Glós wel voor de verassing kan zorgen. Hij heeft een hele unieke sound die ik niet zo 1,2,3, kan definiëren. Laatst vertelde hij mij dat ‘ie het liefst alleen ambient maakt dus daar is zijn muziek grotendeels op geïnspireerd.

Stefan: Ik wil toch wel een poging wagen: super gepolijste acid. Bijna aaibaar.

Vanwaar de keuze voor een White Series in BASIS?

Stefan: Het sluit momenteel beter aan bij de releases op de White Series en daarnaast is het iets toegankelijker. Wij hebben geen lieveling maar er moet toch een keuze gemaakt worden. We hebben deze editie voor de White Series gekozen maar natuurlijk hopen we dat er nog een Black Series komt, eventueel in BASIS. We hebben enorm veel respect voor wat jullie doen in Utrecht en de scene aan het veranderen zijn. Het is alleen maar tof om daar onderdeel van te zijn.

Dankjewel. Wij willen als club graag dingen doen die dicht bij ons hart liggen. Binnen dat spectrum is Ravage een perfecte match en laten we er een hele muzikale avond van maken. Wanneer is de labelnight geslaagd?

Stefan: Hmm, ik zou er niet teveel druk op willen leggen, het moet uiteindelijk gewoon een feestje worden. Je kan een hele toffe, muzikale avond hebben maar de sfeer is belangrijker. Je wil geen chagrijnige koppen, je wil de mensen lachend naar huis laten gaan. Het liefst na sluitingstijd.

Tot slot: Welke artiest zien jullie graag releasen op Ravage?

Stefan: Ancient Methods op Black Series en Function op de White Series

Matthijs: Orphx op de Black Series en DJ Nobu op de White Series

Aanstaande vrijdag is de Ravage labelnight in BASIS.